Гроздето от региона е добре известно с отличните си характеристики за производство на вино, поради уникалните тероарни особености, като състав на почвата, ветровит климат и оптимално слънцегреене през цялата година. Отглежданите сортове в Шато Авли са Каберне Фран, Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Каладок, Сира, Мускат, Пино Гриджо, Гевюрцтраминер и Вионие.

Първите вина на избата, излезли под бранда Глушник, са представени през 2017 година.

В желанието да разкрием потенциала на сортовия състав на лозята, за създаване на вина носещи специфичните характеристики на нашите земи, ние винифицираме с разнообразен набор от технологии и съдове, които са съобразени спрямо особеностите на всеки един сорт грозде.

При белите вина, освен чисто сортовите, експериментирахме и с направата на два сепажа. Комбинирайки два сорта, които зреят в един и същи период, целяхме съчетаването на техните органолептични качества и по този начин постигането на баланс, както на ароматите, така и на вкусовите им характеристики. В резултат на този експеримент получихме две страхотни вина, подходящи за всеки сезон, повод, настроение и храна.

Линията на чисто сортовите вина е представена и от нашето емблематично и неповторимо розе от Каладок, което носи символиката и аромата на нежните, елегантни и леки розета от Югоизточна Франция. Каладок е червен сорт грозде, който е направен през 1958 г. от френския ампеолог Пол Труел, чрез кръстоска между Малбек и Гренаш. За нас е изключително важен сорт, тъй като насажденията в България са ограничени, а нашата цел е неговото популяризиране и експериментиране. Каладок е изключително благоприятен сорт за отглеждане, който се съчетава добре и с други сортове, което е и виден резултат в нашето розе сепаж в комбинация с Каберне Фран, Каберне Совиньон и Сира.

И накрая, но не на последно място, изхождайки от вековните традиции на региона във винопроизводството заложихме на три чисто сортови, модерни червени вина, допълнени от един емблематичен за избата купаж повлиян от стила на Бордо съдържащ в себе си  – Каберне Фран, Каберне Совиньон и Мерло.

Разработването на нови асортименти тепърва започва и предстоят много интересни неща с които да разнообразим нашата винена листа и участие в пазара на прекрасните български вина!

Стремим се да правим елегантни, свежи и балансирани вина, които да отразяват специфичния тероар, където са засадени нашите лозя. Всяко от вината, носи този уникален характер с което запазва своята идентичност и разпознаваемост.

С реколта 2020 се поставя началото на ребрандинг и новото име на  лозаро-винарския ни проект е Шато Авли/Chateau AVLI. Във винопроизводството ще продължим традицията на вината от собствените ни лозя в Глушник, и разполагайки с модерна винарна ще надграждаме асортимента с нови и интересни вина, носещи уникалните специфики и характеристики на терените и лозя които имаме.

вина

РОЗЕ

Instagram

2k Instagram Followers

Имате ли навършени 18 години?

Ние подкрепяме отговорната консумация, а вие трябва да потвърдите, че сте над 18-годишна възраст преди да продължите към нашия сайт.